LeatherCraft

 

 

                 Læderpleje

 

Rigtig Pleje af læder

Af Maria Christensen

 

- Først et par ord om læder, sidst en samlet oversigt over forskellige metoder for pleje -

Ofte skyldes mange af de reparationer, jeg modtager manglende pleje af læderet el. dét der faktisk er værre, nemlig forkert pleje af læderet, idet at nyt kvalitets læder der overhovedet ingen pleje får, faktisk holder længere end dét der fejlbehandles.

Tager man et forstørrelsesglas og holder det over et stykke af sin egen hud, og dernæst over et stykke ubehandlet læder, vil man se de nøjagtig samme strukturer, af små fine porer, "hullerne" den levende hud ånder med. Man kan sige huden "lever" videre i læderet, forstået på den måde, at hvis de små porer, ikke holdes smidige på den korrekte måde, udtørrer læderet, bliver stift, tørt , "dødt" og er til sidst, nærmest til at "brække af", men det er en langt længere proces end hvis læderet eksempelvis plejes med sin værste fjende - Læderolie…..

Nyt udstyr af frisk godt læder er ofte lidt "stift" idet, og det er helt naturligt for de fleste af os, at vi inden eks vores heste skal have sit nye Out fitt på, ønsker læderet lækkert blødt og smidigt. Derfor tyer de fleste til dét der virker mest logisk & hurtigst - nemlig olien. Læderolie kan være fint nok, hvis man har et gl. hovedtøj el. lign. der har hængt på loftet et par år, og er blevet fuldstændig hårdt og stift, og evt. alligevel skulle kasseres, hvis ikke det kan gøres brugbart, det kommer vi tilbage til senere -  men snakker vi nyt el. nyere udstyr, kræves helt andre metoder.

Hvis vi starter med det bedste man kan byde sit læder - Læderfedt - er det helt unikt, og samme lækre smidige læder opnås nemt med fedtet, hvis det bruges korrekt. Læderfedt ligger sig som små faste" propper" i porerne på læderet, og sørger for de ikke tørrer ud, men sørger samtidig også for at porerne bevarer deres oprindelige form, i kraft af de "propper" fedtet danner. Den enkelte lille "fedtprop" slides stille og roligt af oppefra, efterhånden som læderet bruges, og ved jævnlig gentagelse holder læderet i årevis og beholder samtidig i højere grad sit "nye" friske udseende.

Er det derimod Læderolie man påfører, er det sådan, at olien bliver i porerne og "sejler rundt" det bliver ikke slidt af/opbrugt oppefra, men "gnaver" sig faktisk ud i porerne, så disse udvides mere og mere, porerne vil blive så store at de til sidst "mødes" læderet bliver porøst, læderet mister sin spændstighed og styrke, hvilket i sidste ende er årsag til at det brister og sprænges, en yderst farlig situation hvis vi snakker udstyr der kræver "træk" eks. gjorde/stigremme/køreseler o. lign. Jo mere/oftere olie, des værre og hurtigere går det!

Pleje med Læderfedt kræver noget mere tid - ja - men det er umagen værd, til gengæld, skal det ikke gøres så tit. Forår & Efterår er rigeligt.

 Kunstlæder

Det kan af og til være utrolig svært at se forskel på godt kvalitetslæder og "kunstlæder" hvis man er nybagt "læderkunde" og det kan derfor betale sig at bruge lidt tid på at "nærstudere" det udstyr man ønsker at købe, da kunstlæder næsten uanset behandling og pleje ikke holder i længden. Oprindelig startede man fremstillingen af kunstlæder, dengang kaldt "Komprimeret læder" omkring år 1870 i England, kun med henblik på at bruge det til skosåler og tøfler, men desværre bruges det den dag i dag, visse steder i verden også til fremstilling af billigt rideudstyr. Generelt kan man sige, at vægten siger en del. Godt kvalitetslæder vejer mere end "kunstlæder" det er stort set altid kraftigere, men "kødsiden" (den ru side) siger mest, men denne side er ofte skjult i kunstlæder, enten med foring el., som man oftest ser, dobbelt syet, med de to "oversider" udad.

"Komprimeret læder" fremstillede man, som nævnt, med start i England i år 1870. Så vidt jeg er orienteret har fremstillingsmetoden ikke ændret sig stort siden, så med forbehold herfor, metoden der i sin tid blev anvendt.:

"Affald" fra skomagere / Sadelmagere blev samlet og renset for støv samt andre fremmede stoffer. Dernæst skåret i tynde trævler og disse blev med rester/trævler fra andre huder, blandet med vand indeholdende  1%  svovlsyre til det hele var en temmelig "stiv dej". Herefter pressedes dejen i forme af ben, til den ønskede form og størrelse, blev tørret ved hjælp af damp. efter tørring kørtes stykkerne gennem valser, der på den ene side gav en blank overflade, på den anden side en ru side (kødsiden) - en fuldstændig efterligning!  Men med en betydelig forskel i styrke. Til sidst behandlede man stykkerne med Glycerin, for at smidiggøre "læderet". Er man vant til at have læder i hænderne, kan man, som før nævnt, for det meste se & mærke forskellen på den ru side, men det er svært. Står man derimod med 1 stykke kvalitetslæder i den ene hånd og 1 stykke kunstlæder i den anden, er forskellen ret tydelig.

På kunstlæderet vil den ru side, være "alt for ru" - "tør" og prøver man at påføre fedt. vil det være svært, næsten umuligt at gnide ind, da der jo ingen porer er…forstørrelsesglas vil også tit "afsløre huden" men ikke altid, da efterligningen på oversiden er "for god". Man kan også - men det anbefales bestemt ikke, hvis du eks-shopper i dyr taskeforretning... - med gløden fra en cigaret, forsøge at brænde på oversiden - kunstlæder "krøller" øjeblikkelig sammen/blir`sort - rigtigt læder forbliver uændret ved det hurtige forsøg. Men undgå nu hellere hysteriske ekspeditricer.........

Så det korte af det lange - Det kan betale sig at bruge lidt ekstra penge på kvalitet, samt lidt ekstra knofedt til pleje.

Pleje af læder - Nyt udstyr:

Hvis du endnu ikke har brugt dit nye udstyr, er det blot at gå i gang med læderfedt:

Gnid fedet godt ind - er der syninger el. graveringer - *fordel/fjern da fedtet fra disse, med gl. tandbørste el lign. - lad læderet ligge 12 timer - aftør grundigt, med fnugfri klud. 

* Dette blot for at undgå fedtet tørrer ind i syningerne/graveringerne, og derefter er sværere at fjerne.

Har du fået brugt det et par gange - giv det da, lige en tur med en  fugtig (vand) klud - det må endelig ikke være sjaskvådt! - Gnides godt ind i fedt - er der syninger graveringer - fordel/fjern fedt fra disse - lad ligge 12 timer - aftør grundigt, med fnugfri klud. 

Gør du dette 2 X årligt - f.eks. forår/efterår - holder det i årevis. 

Brugt udstyr:

Har man allerede nået at bruge for meget læderolie, kan man aldrig få olien helt ud igen, men man kan til dels stoppe den ødelæggende proces på flg.: 

Her kan der evt. gerne bruges sadelsæbe - masser af sadelsæbe & vand, med blød svamp. Der afvaskes - skylles med meget våd ren (anden blød svamp) - lig dernæst læderet på et håndklæde, med den ru side nedad - og "Sug" med, ja - hvad du nu har - køkkenrulle/toiletpapir - og ja - lidt morsomt, men reklamerne har ret - hygiejnebind suger sku godt…….og bleer…….det handler under alle omstændigheder om at få "suget" mest muligt olie og nu også vand "op ad porerne" - herefter lader du læderet ligge og tørre - det er umuligt at sige hvor længe, det er alt efter tykkelse/kvalitet - men hold øje med det - det skal være tørt, men ikke knastørt og stift, blot en anelse fugtigt - herefter - Samme: Gnid ind i fedt o.s.v 

 

Udstyret "fra loftet"

Er udstyret blevet helt stift af at hænge, kan det ind imellem reddes ved at:

Skylle det hårdt og brutalt - Simpelthen dyppe det ned i en spand med lunkent vand, til det "giver sig" og bliver lidt blødt - "dup"/tryk vandet godt og meget grundigt af med masser af sugende håndklæder el. lign. - endelig ikke gnide det tørt, men duppe og trykke vandet ud

lad ligge til tørt, men ikke knastørt - Gnid godt med fedt o.s.v 

OBS!  Tag aldrig chancer med udstyr/remme der kræver træk - gjorde/køreseler o.lign - ovenstående metode kan gå med en trense, der blot bruges til alm. ride brug.

 

Er udstyret blot "lidt stift, efter et par år på loftet - kan du undtagelsesvis gå direkte til olien, men kun et tyndt lag på oversiden (den blanke side), og kun denne ene gang - ved næste omgang, et par uger el.mdr. efter, alt efter, hvor stift det er -  bruges fedt, som på ovenstående.  

Til spænderne kan man i øvrigt bruge bagepulver med lidt vand, el. tandpasta hvis man er løbet tør for pudsemiddel.    

Blødgøring af Rawhide:

- Udstyr af især flettet Rawhide er tit meget hårdt, når det som nyt tages i brug -

"Der er forskel på rawhide, samt alle huder i øvrigt, som på vores egen hud - stram/ løs  tør/ fugtigere - man må *fornemme sig frem. Løsningen er -

Sadelsæbe - helst Hvid - da den indeholder flere blødgørende stoffer end den gule. Derudover har den gule sadelsæbe en tendens til at gøre Rawhide endnu mere gult end det tit er i forvejen. Efterflg. kan bruges en Rawhidecream, men den er før det første kun (så vidt jeg ved) til at få hjem fra USA & for det andet er det sjældent nødvendigt. Til nød kan en speciel læderolie (vegetabilsk olie tilsat flydende bivoks) bruges. 

 - Behandlingen tager tid...............og man skal regne med at udstyret kan give sig 1-3 Cm -

*En god blød svamp, gøres rigeligt våd & køres kraftigt rundt i sadelsæben, til der opstår masser af skum - skummet "krammes" ind i huden med svampen, indtil  man fornemmer huden "giver sig lidt". Når denne eftergivenhed fornemmes, begynder man forsigtigt at arbejde med huden - stille og rolige "bølgebevægelser" - stykke for stykke - endelig ! stille & roligt. Herved knækkes de stive fibre inde i huden -- MEN det er vigtigt at gøre det nænsomt, sådan at overfladen ikke sprækker. - sadelsæbeskum tilsættes/kræmmes jævnligt, så længe man kan mærke huden optager det. Når man synes man begynder at mærke en forskel (bliver blødere) lader man udstyret ligge Ca. 15 min & suge. Herefter fortsættes "kuren" - men nu tilføjes forsigtige "stræk" - skiftevis med "bølgebevægelser" - arbejd med huden ½ ti tid - lad den herefter ligge Ca. 15 min. Stop med sæbekuren, men hold nu øje med hvordan det ser ud - tag det op med 15 min ml.rum - og stræk det en smule, dette er for at bibeholde formen på flettet, da det ellers kan krympe en smule & flettet "bule" ud. Sker dette - el. synes det ikke blødt nok, forsættes sæbekuren & de øvrige "øvelser. Beslutter man at bruge en oliekur (den ovenstående) - er det kun ganske lidt - En lille klat olie i hænderne (½ tsk fuld)  smør hænderne ind i det, som var det creme - og kør blot hænderne en enkelt el. 2 gange ned over udstyret, lad ligge Ca. 10 min - aftør med fnugfri bomuldsklud - endelig ikke overdrive med olien, da det så vil blive "slimet".

 

Copyright 2008 webdesign by LeatherCraft - all rights reserved - hosted by www.Elitehost.dk

 

Senest opdateret:17-12-2008